Blandat babbel om tankar, trädgård och tanter, rosor, resor och reparationer, sol, semester och sömnad. Ja, lite av varje helt enkelt!

söndag 26 augusti 2012

Klas fem månader

23 augusti blev vår lille son fem månader gammal!
Nya framsteg:
¤ Han låter!! Tjoar och gnisslar, piper och sjunger. Testar en massa ljud, tex låta på både ut och inandning vilket brukar resultera i hosta. Rynka ihop ansiktet och grymta som en liten gris är kul också, tydligen (inte jättevackert...)
¤ Han har hittat sina fötter. Väldigt kul att ligga och dra i. Svåra att få ner till munnen när man har så tjocka lår...
¤ Fortfarande blöja storlek 5 men vi har börjat testa upp&go-modellen. Sitter inte åt på samma sätt över magen och gör det lättare att sitta upp.
¤ Han sitter stadigare men inte några längre stunder. Det finns alltid något intressantare längre bort som man kan slänga sig efter.
¤ Rullar från mage till rygg genom att gunga fram och tillbaka tills tyngden av huvudet gör att han tippar över.
¤ Rullar från rygg till mage endast om det ligger något extremt intressant ovanför honom som han inte når från ryggläge.
¤ Den mentala biten har utvecklats mycket den senaste tiden. Han är mycket mer uppmärksam på sin omgivning. Han kommer ihåg saker, tex att babysittern har en skojig rem på sidan som man kan suga på. Att när babybjörn-selen plockas fram kommer det hända något roligt eller att man ska gapa när den blå skeden med D-vitaminer plockas fram.
¤ Att greppa grejer har han blivit bättre och bättre på. Nappen kan han stoppa i och ta ur relativt bra. Han kan flytta saker mellan händerna och allt ska smakas på.

Vi har valt att inte ha några exakta rutiner som ska följas på vissa klockslag. Vi försöker istället vara extra lyhörda till Klas signaler. Han får äta när han är hungrig och sova när han är trött. Varken mer eller mindre. Jag tror att detta gör att han också har blivit tydligare i sina signaler till oss.
Han spottar ut nappen och för händerna till munnen när han är hungrig och blir lugn och kramig och lite glansig på ögonen när han blir trött.

Han får några teskedar gröt och en flaska med lite välling varannan dag ungefär, men inget utav det verkar han vilja svälja. Men det är kul att spotta ut så det sprutar!... Han har även sugit på olika grönsaker och frukter och brödkanter. Men han har nog inte riktigt förstått att det är mat. Det är fortfarande "mammas löksoppa" som gäller.

1 kommentar:

Om du väljer "anonym" skriv gärna vem du är!