Blandat babbel om tankar, trädgård och tanter, rosor, resor och reparationer, sol, semester och sömnad. Ja, lite av varje helt enkelt!

söndag 17 april 2011

Genus

Manligt och kvinnligt, rosa och blått, medfött och inlärt. Aktuellt ämne i många bloggar, särskilt bland mammorna. En del drar det gärna ganska långt, som Lady dahmer tex.
Korvaspappan ville måla om när dottern fick en rosa cykel. Men han skriver klokt, här tex.

Tänk att färger kan ha en sån stor påverkan. Många färger har ju faktiskt en symbolisk innebörd, men en färg har inte alltid haft samma.
Förr var det vanligt att bruden bar svart, främst för att det var den enda finklänning hon hade och att den även skulle kunna bäras vid begravning.
Fram till början av 1900-talet var rött och rosa en färg män bar. Den symboliserade styrka, blod och makt. Medan kvinnan bar blått och ljusblått.
Rosa är i dag en stark symbol för tjejer. Ungefär lika stark som en röd mössa med vit kant och boll i änden symboliserar en tomteluva. Jag tycker inte att det är något fel med det. Klar att man kan få "färgkoda" sitt barn om man vill.

Det som däremot irriterar mig är när flickor och pojkar uppfostras olika.
vykort på pressbyrån 

3 kommentarer:

  1. Så bra du tycker! För några år sedan hade jag en "trea" där vi jobbade mycket med genus, på många sätt. Kollade bl.a. framsidor på böcker och konstaterade att eleverna "blir styrda" av tecknaren vilka böcker de ska läsa... När killarna läste Klara-böckerna (tvingade av mig) blev de sura på framsidetecknaren som ju nästan fått dem att avstå de spännande böckerna...Flickorna hade det lättare att ta vilken bok som helst, det är lite tufft att läsa "killböcker" kunde vi konstatera... Vi tog också två likadana reklamkataloger för leksaker och klippte ut barnen ur den ena och satte på "fel leksakssidor"...blev mycket bra diskussioner...med rosa prinsessflickor bland krigsleksaker och tvärtom...

    SvaraRadera
  2. Ja färger betyder mer än man tror... Tyvärr. Jag har köpt två jättefina tröjor till harry (som han också älskar), där en är klarröd och den andra rosa. Och han är jättefin i dem! Tyvärr är det jättesvårt att hitta kläder till barn som INTE är rosa med puffärm till tjejer, och spiderman till killar. /Johanna

    SvaraRadera
  3. Mamma- va bra att du tar upp sånt med dina elever! Det borde finnas i läroplanen!

    Johanna- Ja, jag har förstått att det är svårt att hitta genus-neutrala kläder, till ett bra pris!

    Viktigast, tycker jag, är att varje barn uppfostras till att känna att han/hon har samma möjligheter i livet oavsätt kön. Och att han/hon har samma skyldigheter oavsätt kön. Inga bortförklaringar -"men han är ju kille" eller -"det är så typiskt tjejer"

    SvaraRadera

Om du väljer "anonym" skriv gärna vem du är!